Rättsområden

Skadeståndsrätt

Trafikskador

Om Du råkar ut för en personskada i samband med trafik skall Du omgående göra en anmälan till det försäkringsbolag där fordonet är försäkrat. Är fordonet oförsäkrat eller vid exempelvis en smitning skall Du göra skadeanmälan till Trafikförsäkringsföreningen. Se alltid till att Du får en skriftlig bekräftelse från försäkringsbolaget.

En trafikskada kan uppstå på många olika sätt. Man kan färdas i ett fordon som exempelvis krockar med ett annat fordon eller hamnar i diket. Man kan också bli påkörd som gångtrafikant. Det är också en trafikskada om Du till exempel klämmer Dig i dörren eller halkar när Du skrapar rutorna på bilen. Som fordon ur trafikskadesynpunkt räknas exempelvis skoter, truck, moped och andra liknande fordon som framförs med hjälp av motor. Motorn behöver inte vara igång för att det ska vara en godkänd trafikskada. Fordonet måste inte heller vara i rörelse.

Har Du drabbats av en personskada i trafik regleras ersättningen utifrån skadeståndslagens regler. Ersättning kan lämnas för sveda och värk, lyte och men, merkostnader, inkomstförlust och särskilda olägenheter.

Om Du inte är nöjd med ersättningen från försäkringsbolaget kan Du begära prövning i Trafikskadenämnden. Är Du inte nöjd med Trafikskadenämndens och försäkringsbolagets slutlig ställningstagande kan talan väckas vid allmän domstol.

Vid trafikskador svarar försäkringsbolaget för advokatkostnaderna så länge skadereglering pågår. Om den skadade väcker talan vid allmän domstol kan rättsskyddsmomentet i hemförsäkringen nyttjas.

Patientskador

Om Du som patient drabbas av skada vid hälso-, sjuk- eller tandvård kan Du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen. Vid offentligt finansierad vård görs skadeanmälan till Löf. Blankett för skadeanmälan finns på: www.lof.se.

Har skadan uppstått vid vård av en privatpraktiserande läkare eller tandläkare som genom avtal är knutet till landstinget görs anmälan till Löf enligt ovan. Läkare, tandläkare och andra legitimerade yrken som är privatpraktiserande är försäkrade hos privata försäkringsbolag och är skyldiga att upplysa om vilket försäkringsbolag det är. Exempel på andra sådana yrken är legitimerade naprapater och kiropraktorer. Om man skadas hos en vårdgivare som inte tecknat patientförsäkring kan man ändå ha rätt till ersättning enligt patientskadelagen. Skadeanmälan görs då istället till Patientförsäkringsföreningen.

Det är viktigt att göra en skriftlig skadeanmälan så snart Du anser att Du drabbats av en patientskada då det löper tidsfrister för att anmäla en skada.

Man kan få ersättning för skador som skett i samband med undersökning, vård eller behandling inom vården eller tandvården. Skadan kan t.ex. ha orsakats av att man smittats vid en behandling, att det är ett fel på utrustning som använts, alternativt att man fått en felaktig diagnos eller felaktig ordination av läkemedel. Ersättning kan också utges om man skadats vid ett olycksfall i samband med vården.

Löf kan även pröva frågor om rätt till ersättning om patienten inte fått riktig information om t.ex. riskerna med ingreppet eller behandlingen. Rätten till ersättning prövas då inte enligt patientskadelagen utan enligt skadeståndslagen.

Vid en godkänd patientskada regleras ersättningen efter skadeståndslagens regler. Ersättning kan därmed lämnas för sveda och värk, lyte och men, merkostnader, inkomstförlust och särskilda olägenheter.

Om Du inte är nöjd med beskedet eller ersättningen Du fått från Löf efter att skadan utretts kan Du vända Dig till advokatbyrån för råd om hur Du går vidare.

Det finns möjligheter att begära överprövning i Patientskadenämnden av Löf:s beslut inom viss tidsfrist och talan kan även väckas vid allmän domstol. Om Du har en hemförsäkring kan ombudet ansöka om rättsskydd för att täcka 75-80 % av ombudskostnaderna, upp till ett maxbelopp, vid en tvist med Löf. Flera försäkringsbolag har dock undantag för tvist gällande patientskada och rättsskydd lämnas då inte innan det att talan väckts vid allmän domstol.

Läkemedelsskador

Om Du anser att Du har blivit skadad av ett läkemedel bör Du göra en anmälan till Svenska Läkemedelsförsäkringen AB (”Läkemedelsförsäkringen”) för att få skadeanmälan prövad. Blankett för skadeanmälan finns på: www.lff.se.

Det är viktigt att göra en anmälan så snart Du anser att Du drabbats av en läkemedelsskada, då det löper tidsfrister för att anmäla skadan.
För att ersättning skall kunna lämnas för en läkemedelsskada krävs att personskada med övervägande sannolikhet har orsakats genom medicinering eller annan användning av läkemedel i sjuk- och hälsovårdande syfte eller i klinisk prövning av nya läkemedel.

Vid en godkänd läkemedelsskada regleras ersättningen i huvudsak efter skadeståndslagens regler. Ersättning kan därmed lämnas för sveda och värk, lyte och men, merkostnader, inkomstförlust och särskilda olägenheter.

Om Du inte är nöjd med beskedet eller ersättningen Du fått från försäkringsbolaget efter skadeanmälan kan Du vända Dig till advokatbyrån för råd om hur Du går vidare. Det finns möjligheter att begära överprövning i Läkemedelsskadenämnden av Läkemedelsförsäkringens beslut inom viss tidsfrist och talan kan även väckas vid allmän domstol efter det att nämnden yttrat sig i ärendet. Om Du har en hemförsäkring kan ombudet ansöka om rättsskydd för att täcka 75-80 % av ombudskostnaderna, upp till ett maxbelopp, vid en tvist med Läkemedelsförsäkringen.

Olycksfallsskador

Vid ett olycksfall (t.ex. halkolycka, trafikskada m.m.) kan Du som har en privat olycksfallsförsäkring eller gruppolycksfallsförsäkring (genom fackförbund, arbetsgivare etc.) ha rätt till ersättning enligt gällande försäkringsvillkor.

Ersättningen styrs av försäkringsvillkorens utformning och Du kan t.ex. vara berättigad till ersättning för medicinsk invaliditet, merkostnader, ärr och ekonomisk invaliditet (vid arbetsoförmåga på grund av olycksfallet). Nivån på ersättningen utgår normalt från försäkringsbeloppet som anges i försäkringsbrevet.
Gör alltid en skriftlig anmälan till Ditt försäkringsbolag så snart Du drabbats av en skada. Var noga med att få en skriftlig bekräftelse på att försäkringsbolaget tagit emot skadeanmälan. Det löper tidsfrister att anmäla en skada till försäkringsbolaget.

Ersättning ur en olycksfallsförsäkring avräknas inte från annan ersättning Du kan få från t.ex. trafikförsäkringen. Merkostnader, som t.ex. sjukvårdskostnader, kan dock bara ersättas en gång och från en försäkring.

Om Du inte är nöjd med beskedet eller ersättningen Du fått från försäkringsbolaget efter skadeanmälan kan Du vända Dig till advokatbyrån för råd om hur Du går vidare. Det finns möjligheter att begära överprövning i nämnd av försäkringsbolagets beslut inom vissa tidsfrister och talan kan också väckas vid allmän domstol. Om Du har en hemförsäkring kan ombudet ansöka om rättsskydd för att täcka 75-80 % av ombudskostnaderna, upp till ett maxbelopp, vid en tvist med försäkringsbolaget.

Ansvarsskador

Om någon skadar en annan person uppsåtligen eller genom vårdslöshet blir den som orsakat skadan skadeståndsskyldig. Nästan alla som orsakar personskada genom vårdslöshet har någon form av ansvarsförsäkring.

Stat, kommun, föreningar samt företag tecknar i regel en separat ansvarsförsäkring. Privatpersoner har i regel ett moment i hemförsäkringen som täcker personskador som orsakats genom vårdslöshet.

En vanlig form av ansvarsskada är att en person halkar på halt underlag, exempelvis på en trottoar eller annan mark, och drabbas av en personskada. Det är också relativt vanligt att personer halkar i butiker där det kan ligga exempelvis matvaror på golvet.

Kontakta alltid den som orsakat skadan och framställ Dina anspråk, helst skriftligen. Har den som orsakat skadan en ansvarsförsäkring bör denne omgående göra en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag.

Ersättningen regleras utifrån skadeståndslagens regler. Ersättning kan således lämnas för sveda och värk, lyte och men, merkostnader, inkomstförlust och särskilda olägenheter.

Om Du inte är nöjd med försäkringsbolagets besked angående ersättningen kan Du få Ditt ärende prövat i Ansvarsförsäkringens Personskadenämnd. Den skadelidande kan även väcka talan i allmän domstol. Rättsskyddet i hemförsäkringen kan därvid nyttjas.