Rättsområden

Familjerätt

Vårdnadsmål

När en relation tar slut uppstår ibland en tvist rörande vårdnad, boende och umgänge med parternas gemensamma barn. Om Du har hamnat i en sådan tvist kan Du kontakta familjerätten i den kommun där barnen är folkbokförda, och begära att samarbetssamtal inleds mellan Dig och barnens andra förälder. I samarbetssamtalen får Ni hjälp av en socialsekreterare att gå igenom de frågor som Ni är oense om, i syfte att nå en överenskommelse.

Om Ni inte lyckas nå en överenskommelse genom samarbetssamtalen kan nästa steg vara att väcka talan i allmän domstol. Rättsskyddet i hemförsäkringen täcker ofta en del av advokatkostnaderna i målet, under förutsättning att det gått minst ett år sedan separationen innan stämningsansökan lämnas in. Om rättsskyddet inte täcker kostnaderna går det under vissa förutsättningar att istället få täckning för en del av kostnaderna från staten, genom rättshjälp. Ditt ombud kan hjälpa Dig att ansöka om rättsskydd eller rättshjälp för Din räkning.

När ett mål anhängiggjorts i allmän domstol kallar tingsrätten parterna till muntlig förberedelse. Den muntliga förberedelsen genomförs i form av ett sammanträde, där ordföranden hjälper till att utreda de tvistiga frågorna, och se om det finns förutsättningar för parterna att komma överens. Om parterna inte kan hitta en överenskommelse under den muntliga förberedelsen är det vanligt att tingsrätten förordnar om samarbetssamtal vid familjerätten, eller om medling. Medling innebär att parterna får träffa en eller två medlare under fyra veckors tid, i syfte att försöka hitta en överenskommelse som kan stadfästas i tingsrättens dom.

Om parterna inte kan komma överens genom samarbetssamtal eller medling kan tingsrätten ge socialtjänsten i barnens folkbokföringskommun i uppdrag att genomföra en vårdnads-, boende- och umgängesutredning. Utredningen tar i normalfallet 3-6 månader, och när den är genomförd lämnar socialtjänsten ett förslag hur socialsekreterarna anser att de olika delarna bör se ut. Utredningen har ofta stor vikt för tingsrättens bedömning i målet.

När utredningen är avslutat sätts målet ofta ut till huvudförhandling. Efter att den avslutats avkunnar tingsrätten en dom, som kan överklagas till hovrätten. Det krävs dock prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp saken till prövning, och prövningstillstånd meddelas bara i undantagsfall.

Bodelning

När ett äktenskap eller samboförhållande tar slut ska en bodelning göras. Om Ni varit sambos måste den part som vill att bodelning genomförs påtala detta för den andra partnern inom ett år från det att samboförhållandet avslutades.

Du och Din expartner kan själva komma överens om hur fördelningen av Era tillgångar ska göras, men om det uppstår en tvist kan det vara bra att anlita en jurist eller advokat som bodelningsförrättare. Om Ni inte har något förslag på lämplig jurist eller advokat för uppdraget kan Ni ansöka om att tingsrätten förordnar om en bodelningsförrättare.

Bodelningsförrättaren får i uppdrag att fördela Era tillgångar och skulder. Ni är solidariskt betalningsansvariga för kostnaden för bodelningsförrättarens arbete, men det finns i vissa fall en möjlighet att få täckning för en del av kostnaden, genom en ansökan om ersättningsgaranti för bodelningsförrättare från tingsrätten. Läs mer om detta på tingsrättens hemsida.

Boutredning

När en person har avlidit ska en bouppteckning inlämnas till Skatteverket. Bouppteckningen ska bland annat redovisa samtliga tillgångar och skulder som fanns vid dödsdagen, och för att utreda detta kan det vara bra att ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten. Boutredningsmannen får i uppdrag att utreda dödsboets tillgångar och skulder, samt att fördela tillgångarna efter att bouppteckningen färdigställts.

Boutredningsmannens arvode betalas i normalfallet av dödsboet, men om det saknas täckning i boet kan den som ansökt om boutredningsman bli betalningsskyldig för arvodet.

Äktenskapsförord/samboavtal

Om Du och Din partner har funderingar kring hur Era tillgångar och skulder ska fördelas inom Ert äktenskap eller samboförhållande kan det vara en bra idé att upprätta ett äktenskapsförord eller samboavtal som reglerar detta.

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det måste därtill registreras av Skatteverket. Det kan vara en fördel att bevittna äktenskapsförordet, men detta är inget krav.

För att ett samboavtal ska vara giltigt måste det vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Det finns dock inget motsvarande krav på registrering, som gäller för äktenskapsförord enligt ovan.

Testamente

Om Du har funderingar kring hur Dina tillgångar ska fördelas vid Din död kan det vara en bra idé att upprätta ett testamente som reglerar detta.

För att ett testamente ska vara giltigt måste det följa en rad formkrav. Det ska bland annat vara undertecknat av testatorn och bevittnat av två vittnen. Läs mer om detta i 10 kap. ärvdabalken.

Idag finns inte någon möjlighet att registrera testamentet. Istället bör testamentet förvaras på en säker plats, tex i ett bankfack. En annan möjlighet är att i testamentet förordna om en testamentsexekutor, tex en advokat, som också får i uppdrag att förvara testamentet.